23948sdkhjf

De bygger Nordens största solcellsanläggning på ett tak

”Trots att skatten på solenergi idag bestraffar stora solcellsanläggningar så kan vi inte skjuta stora och viktiga klimatinvesteringar på framtiden.”

Logistikanläggningars tak är en ytresurs som väntar på att utnyttjas. Nu har Logicenters tillsammans med hyresgästen Speed group beslutat att bygga en solcellsanläggning på en logistikfastighet i Viared, utanför Borås. Ytan blir 60 000 kvadratmeter och beräknas kunna producera 4 GWh el, motsvarande 800 villors förbrukning. 

 Vi är väldigt stolta över att tillsammans med Speed Group nu ta ett stort steg mot omställningen till grön energi. Att bygga för en hållbar framtid är kärnan i vårt hållbarhetsarbete och med detta projekt bevisar vi att våra byggnader faktiskt kan vara en del av lösningen, snarare än en del av problemet. Och trots att skatten på solenergi idag bestraffar stora solcellsanläggningar så kan vi inte skjuta stora och viktiga klimatinvesteringar på framtiden, säger Matthias Kettelhoit, head of Logicenters, i ett pressmeddelande. 

Solcellsanläggningen blir Nordens största som byggs på ett tak. Planen är nu att den ska stå klar redan under 2020. I första hand kommer elektriciteten att användas för logistikanläggningen, men enligt beräkningen blir det ett överskott på 33 procent som kommer att distribueras via elnätet. 

 Vi är mycket glada över att en solcellsanläggning av den här kalibern ska installeras på taket. Det är rätt väg att gå, både ur ett klimatperspektiv och ett marknadsperspektiv, då vi märker att allt fler kunder vill verka i fastigheter som drivs av grön el. Att en stor del av den dagliga verksamheten ska drivas genom egenproducerad grön el från solceller på vårt eget tak är glädjande både för Speed Group, våra kunder och inte för minst miljön, säger Mats Johnson, vd på Speed group. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125