23948sdkhjf

Husmoduler flyttar över till tåget

Expandia presenterar ny logistiklösning med järnvägen som bas.

Expandia moduler bygger och levererar många av de husmoduler som blivit populära för skolor, boenden och andra verksamheter som behöver tillfälliga lokallösningar. Nu har man tagit ett nytt grepp om sitt hållbarhetsarbete. I höstas invigde man en ny renoveringshall i skånska Stidsvig  för att bättre kunna återanvända moduler som tidigare varit uthyrda. Och nu kommer man att forma om sin logistik för att göra järnvägen till bas för transporterna. 

– Vi är stolta över att, som enda modulleverantör, äntligen få till en effektiv transportlösning som minimerar vårt klimatavtryck. Satsningen kommer också att öka vår leveranskapacitet under de månaderna vi har flest moduletableringar. Genom att använda oss av tåg får vi större kontroll och kan säkra leveranser på kort varsel även under dessa perioder, säger Jonas Wallstedt, vd för Expandia moduler, i ett pressmeddelande. 

Tågoperatören heter Green cargo och kommer att sköta majoriteten av transporterna med eltåg. Bolaget har inför samarbetet renoverat och anpassat åtta vagnar som kan lasta två moduler var. Till att börja med ska mer än 400 moduler köras från fabriken i Värmlandsbro till Luleå. I avtalet finns en option på två specialanpassade vagnar till, om trafiken behöver utökas. 

– Jag är mycket glad över att Expandia har valt att samarbeta med oss. Vi levererar inte bara en en säker och pålitlig transport utan även en klimatsmart transportlösning. Genom att frakta modulerna med tåg minskas koldioxidutsläppen med cirka 99 procent för motsvarande sträckor jämfört med lastbilstransporter, säger Johan Lorensson, strategic key account manager på Green cargo. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079