23948sdkhjf

Nu börjar Scanias vätgasbil rulla

Fyra lastbilar körs på vätgas i ett pilotprojekt i Norge.

Nu startar ett projekt som blickar mot fossilfria transporter. Det är den norska livsmedelsgrossisten Asko som tillsammans med Scania ska pilottesta fyra lastbilar, som drivs med vätgas, i skarpt läge i den befintliga verksamheten. Samtidigt öppnar Asko en vätgasstation i Trondheim. 

– Scania fortsätter att utveckla spetsteknik som stödjer övergången till ett fossilfritt transportsystem. En viktig del av utvecklingen sker i samverkan med Asko, säger Karin Rådström, head of Sales and marketing på Scania. 

Scania har tidigare presenterat bilar med elhybridlösningar, helt elektrifierade bussar och fordon för elvägar. Nu kommer alltså ett alternativ med vätgasdrivna bränsleceller. 

– Vätgas är ett intressant alternativ för elektrifierad fjärrtrafik och inledande tester visar att tekniken fungerar väl i kallare klimat. Asko blir en katalysator i övergången till hållbara transporter, säger Karin Rådström. 

Drivlinan i den nya lastbilen består i grunden av samma komponenter som används i hybridlastbilarna och –bussarna som Scania levererar, även om förbränningsmotorn är borta till förmån för bränsleceller. Räckvidden ligger på ungefär 400 till 500 kilometer. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.129