23948sdkhjf

Volvo siktar på eldriven regionaltrafik

Volvo presenterar eldrivna konceptlastbilar för anläggningstransporter och regionala transporter.

Sedan november kan man beställa Volvos eldrivna lastbilar. De är främst byggda för urbana arbetsuppgifter som varutransporter. Många har väl också sett den sopbil man utvecklat och vars första exemplar körs av Renova i Göteborg. 

Nu har Volvo Lastvagnar tagit eldriften vidare och kan presentera två konceptlastbilar för tyngre trafik, en avsedd för anläggningstransporter och en för regional distribution. Med bilarna kommer man att utvärdera driften och se hur marknadens intresse ser ut. 

 Vi ser en stor långsiktig potential för eldrivna tunga lastbilar inom regionala transporter och anläggningstransporter. Våra konceptbilar utforskar och demonstrerar olika lösningar för framtiden samtidigt som de ger oss möjlighet att utvärdera marknadens och samhällets intresse. För att efterfrågan på eldrivna lastbilar ska öka måste en snabb utbyggnad av laddningsinfrastrukturen genomföras, samtidigt som mer kraftfulla ekonomiska incitament måste skapas för de åkare som agerar pionjärer genom att välja nya fordon med lägre miljö- och klimatpåverkan, säger Roger Alm, vd för Volvo Lastvagnar, i en kommentar. 

Volvo Lastvagnar kommer att låta utvalda kunder runt om i Europa göra pilottester med några fordon, precis som man arbetat med de mindre lastbilarnas elektrifiering. 

– Hastigheten för att genomföra en elektrifiering beror på ett antal faktorer. För det första krävs en omfattande utbyggnad av laddinfrastrukturen, och för det andra måste de regionala kraftnäten kunna leverera tillräcklig effekt på lång sikt. Ekonomiska incitament är dessutom nödvändiga för att få fler åkare att investera i elfordon. Transportköparna kan även bidra genom att erbjuda längre kontrakt och vara mer villiga att betala för hållbara transporter. Många åkerier har mycket små marginaler, vilket innebär att varje ny investering måste vara lönsam säger Lars Mårtensson, miljö- och innovationsdirektör på Volvo Lastvagnar. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.143