23948sdkhjf

Widrikssons tog hem jätteupphandlingen

Fortsätter köra de åtta kommunernas samordnade varudistribution.

Åtta kommuner på Södertörn söder om Stockholm har genomfört en upphandling om vem som ska sköta deras samordnade varudistribution. Vinnare blev Widrikssons åker, som haft uppdraget sedan 2014.

Målet med kommunernas samordning är att minska antalet transporter till de kommunala verksamheterna, genom att Widriksson nu kommer att ta emot godset på sin central och sedan köra ut det till enheterna. När godset samlas upp först blir det lättare att planera logistiken, vilket ger bättre fyllnadsgrad och effektivitet.

– Södertörnskommunernas övergripande mål med uppdraget är att tillsammans med Widrikssons kontinuerligt utveckla en optimerad samordning av varutransporterna till kommunernas verksamheter. Detta ger vinster för både miljö, ekonomi och trafiksäkerhet. Och samtidigt smidigare för beställarna. Widrikssons vann även tidigare upphandling och har visat att de klarar att möta Södertörnskommunernas högt ställda krav, säger Olof Bohlin, uppdragsansvarig på Upphandling Södertörn, i ett pressmeddelande.

Upphandlingen är den största i Sverige för samordning av kommunala varuleveranser, och är värt 17 miljoner kronor om året. Avtalet löper på fyra år med möjlighet till förlängning i ytterligare fyra.

– Det är ett mycket komplext flöde av varor som kommer in, omlastas och går ut. Det är en sofistikerad setup av hela flödet, vilket krävs för att få ut nyttorna. Vi gillar denna typ av komplexa uppdrag som kräver lite extra, både när det gäller logistik och miljötänkande i framkant, säger Johan Nyblom, vd på Widrikssons åkeri.

Siffrorna från förra året imponerar. Då rörde det sig om mer än 13 000 ton gods inom uppdraget. Totalt körde man då nära 33 000 mil, som till 99 procent drevs med förnybara drivmedel, främst med HVO.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094