23948sdkhjf

Skogssektorn siktar på eldrift

Skogforsk startar projekt för att nå fossilfria transporter.

Accelererad omställning till fossilfria transporter i skogssektorn är ett nystartat projekt för att få fram innovationer som kan leda till fossilfrihet. Målet är att föreslå tekniker som kan provas i konkreta projekt. 

– I dag står skogsnäringen för cirka 25 procent av godstransporterna med lastbil i Sverige. För att de här transporterna ska bli fossilfria behövs en mångfald av innovation där elektrifiering är en mycket viktig pusselbit, säger Karolina Boholm, transportdirektör på Skogsindustrierna, i ett pressmeddelande. 

Omställningen i transportsektorn måste gå snabbt, och därför söker forskningsprojektet hitta konkurrenskraftiga kombinationer av tekniker och bränslen för de närmaste fem till tio åren.  

– Tyngdpunkten ligger på att analysera hur genomförbara de är och ta fram underlag för möjliga demonstrationsprojekt, säger Björn Nykvist, projektledare på Stockholm environment institute. 

Men det är inte allt. I projektet finns också ett uppdrag att titta närmare på självkörande fordon och dess betydelse för framtidens transportlösningar. Mer specifikt kommer man att analysera Einrides koncept T-log, en elektrisk och självkörande lastbil, som också skulle innebära en bit på vägen mot att hantera chaufförsbristen i branschen. 

Projektledare är Stockholm environment institute, och Einride och Skogforsk är deltagare. Finansiering har skjutits till av Skogsindustrierna, SCA, Billerud Korsnäs, Södra, Sveaskog och Trafikverket. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.11