23948sdkhjf

Så ska luften minskas i paketen

Förra året tog Postnord initiativ till en referensgrupp för effektivare förpackningar. Nu har man kickoff för projektet.

Förpackningsresan är ett samarbete mellan Postnord, Institutionen för förpackningslogistik vid Lunds tekniska högskola, Institutionen för teknikens ekonomi och organisation vid Chalmers och representanter från e-handeln och förpackningsindustrin. Tillsammans ska de hitta vägar att minska på den onödiga volym som i dag fraktas omkring i e-handelns spår. Man har nämligen konstaterat att paketen i dag innehåller 30 procent luft i genomsnitt, något som både kräver onödigt emballage och extra fraktresurser. Med årligt tillväxt i e-handeln på 15 procent innebär det stora volymer. 

– Att bygga ut infrastrukturen i en sådan omfattning är inte hållbart. Genom att minska förpackningarna kan vi, i stället för att köra runt luft, transportera fler varor på färre fordon, säger Sofia Leffler Moberg, hållbarhetschef på Postnord, i ett pressmeddelande. 

Samarbetet inleddes förra året, och nu laddar nätverket för en kickoff på Postmuseet i Stockholm den 21 oktober. Då bjuder man in till ett seminarium som utgör starten på en kunskapsinhämtning som kommer att pågå till januari. På programmet står panelsamtal, gruppdiskussioner och storgruppsamtal där man ska hitta utmaningarna med att minska luftvolymen inom e-handeln. 

– Vår önskan är att bli en kunskapshub där vi tillsammans med våra kunder, teknikleverantörer och andra aktörer i värdekedjan, konsumenter och akademin kan identifiera hinder och därefter hitta lösningar som ger svaren på hur framtidens logistik bör se ut, säger Sofia Leffler Moberg. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.063