23948sdkhjf

Smarta takluftriktaren ger stor besparing

Luftmotståndet spelar roll. I ett test med en anpassningsbar takluftriktare kunde Bengts åkeri spara sex procent på bränsleförbrukningen.

Rumblestrip har utvecklat Ecosence trailer assist, en självjusterande takluftriktare för lastbilar. Genom att anpassa sig till lastbärarens höjd kan den ställa in luftriktaren för att minska lastbilsekipagets luftmotstånd. 

När man genomförde ett test i samarbete med Bengts åkeri i Örebro visade det sig att Ecosence gav stort utslag på bränsleförbrukningen. Testbilen var en Volvo FH Globetrotter XL, som dagligen byter mellan en trailer med fyra meters höjd och en på 4,2 meter.  

– Jag var först lite skeptisk till installationen på just den här bilen. Dels då det är en bil med en liten takluftriktare, dels för att vi inte trodde att den bilen bytte trailerhöjd särskilt ofta. Men en minskning med drygt sex procent talar sitt eget språk. Spontant tror jag att vi har bilar i drift som kan spara ännu mer bränsle, säger Håkan Johansson på Bengts Åkeri i Örebro i ett pressmeddelande. 

Ecosence trailer assist fungerar helt automatiskt, utan att föraren behöver göra några inställningar. Den fungerar också för växelflaksbilar och lastväxlarbilar som skiftar mellan flak och container.  

– Genom vårt partnerskap med KG Knutsson finns Ecosense trailer assist nu tillgänglig på hela den svenska marknaden. Och inom en snar framtid siktar vi på Europa i stort, säger Stefan Strömstedt, försäljningschef på Rumblestrip. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094