23948sdkhjf

Projektet Grön flygplats ska rädda klimatet

Svenska regionala flygplatser vill bidra till 2030-arbetet.

Svenska regionala flygplatser, SRF, startar nu projektet Grön flygplats med stöd av Europeiska regionala utvecklingsfonden. Målet är att öka tempot i miljöarbetet och att ställa in siktet på att uppfylla färdplanen för ett fossilfritt inrikesflyg 2030 och ett helt fossilfritt svenskt flyg 2045.  

– Flygbranschen har fått stor uppmärksamhet i klimatdebatten och det innebär att vi tvingas granska vårt arbete extra noga och driva på miljöarbetet, vilket är bra. Många av våra flygplatser arbetar redan idag aktivt med hållbarhets- och klimatfrågor, men hittills har vi saknat ett strukturerat sätt mellan alla flygplatserna för gemensam kunskapsuppbyggnad, kunskapsöverföring och spridning av best practice. Projektet Grön Flygplats kommer att ge oss de möjligheterna, säger SRF:s vd Peter Larsson i ett pressmeddelande. 

Nu kommer SRF genom Grön flygplats att arbeta med att minska koldioxidutsläppen på de regionala flygplatserna, bland annat genom att göra det möjligt att tanka fossilfritt flygbränsle och att ladda elflygplan i takt med att tekniken utvecklas.  

SRF är samarbetsorgan för 34 svenska flygplatser från Pajala i norr till Kristianstad i söder. Projektet löper på tre år och kommer att innebära ett livligt samarbete med andra aktörer för att ta fram nya produkter och tjänster, som nu kommer att hitta nya marknader. Även Trafikverket kommer att följa arbetet som dessutom ska bidra till att få  igång en storskalig produktion av biodrivmedel och att el- och hybridflygplan kan utvecklas. 

 Engagemanget i miljöfrågor på flygplatserna är inspirerande och det finns en stor vilja att hitta nya vägar för att minska fossilberoendet, som är projektledare för Grön Flygplats. Med hjälp av projektet är jag övertygad om att koldioxidutsläppen från flygplatserna kommer fortsätta minska och att vi kommer öka kunskapen om flygplatsernas och branschens miljöarbete för ett hållbart resande. Jag är otroligt laddad för att komma igång tillsammans med medverkande flygplatser, säger Mari Torstensson.  

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078