23948sdkhjf

Stark prognos för transport och logistik

Handeln minskar, men logistikbranschen tuffar på.

Nu släpper Manpowergroup sin arbetsmarknadsbarometer där de gör en prognos för anställningsbehovet under årets fjärde kvartal. Och transport- och logistiksektorn visar upp fina siffror, i motsats till handeln. 

– Villkoren för handeln har blivit allt tuffare under de senaste åren, det avspeglas i arbetsgivarnas minskade prognos för sysselsättningen. Däremot växer e-handeln och med den kommer ett ökat behov av snabba leveranser och hög service. Prognosen visar att transport- och logistiksektorn har stort behov av fler medarbetare i höst, säger Per Johansson, vd för Manpowersgroups Experis i Sverige, i ett pressmeddelande. 

Just handeln tappar ordentligt jämfört med samma period förra året. Sysselsättningstrenden landar på -3 procent, medan den till förra årets fjärde kvartal landade på +17 procent. Transport och logistik får en prognos på +12 procent, jämfört med +7 procent förra året. 

Prognosen bygger på frågor till svenska arbetsgivare, som får ange om de tror att sysselsättningen ökar eller minskar. För Sverige som helhet ligger prognosen på +10 procent för fjärde kvartalet. Det är den starkaste siffran på två år. 

  

Svenska branscherna med topprognoser:

  1. Hotell- och restaurangbranschen, +14 procent
  2. Offentlig sektor, +14 procent
  3. Tjänstesektorn (finans-, fastighets- och uppdragssektorn), +12 procent
  4. Transport- och logistiksektorn, +12 procent
  5. De gröna näringarna (jordbruk, skogsbruk och fiske), +9 procent
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078