23948sdkhjf

Premiär för Norrköpings nya kontinentaltrafik

Hamnen blir viktig hub för nederländsk transportsatsning.

Den 4 september bjöd på en betydelsefull premiär i Norrköpings hamn. Det handlade om en ny direkttrafik för trailers och containers på järnväg mellan nederländska Venlo och den östgötska hamnen.  

Med den nya trafiken stärker Norrköpings sin roll för godsflödena söderut, inte minst då Venlo har en strategisk placering för tåg ner mot centrala Europa och hubbar med direkttåg till Italien, Turkiet och Kina. Bakom satsningen står nederländska Westerman multimodal logistics. 

– Det är en glädjande satsning. Det finns en tydlig efterfrågan på den här tjänsten från regionens näringsliv, och Westerman har varit angelägna att etablera sig i Norrköping. Det här blir ett hållbart alternativ, och ett steg i arbetet att flytta gods från långväga lastbilstransporter till järnväg och sjöfart, säger Henrik Åkerström, vd på Norrköpings hamn, i ett pressmeddelande. 

Westerman är specialicerade på intermodala transporter, där man kan dra nytta både av lastbilarnas flexibilitet och de långväga tågtransporternas fördelar. Inte minst handlar det om att kunna lasta trailrar tyngre än de 25 ton som gäller i Tyskland om de ska gå på vägarna där. 

– Med Norrköping som bas ser vi ett intressant område med en stark export och import. Vi känner ett stort intresse för de mervärden som vi kan tillföra. För kunderna är det viktigt med pålitlighet och stabila ledtider, men också att kunna bidra till en minskad miljöpåverkan, säger Pelle Jonsson, svensk representant för Westerman. 

Trafiken kommer till en början att bestå av tre heltåg per vecka, med målet att så småningom nå upp till daglig trafik. Och det finns möjligheter att expandera då hamnen bygger ut sin kapacitet och dessutom är på väg att få en ny elektrifierad järnvägsanslutning. Dessutom har Norrköpings hamn fått fler och fler fartygslinjer att anlöpa. 

– Det är glädjande satsningar som marknadens aktörer gör. Det bekräftar vår funktion som en modern och kundanpassad hamn i ett starkt läge, säger Henrik Åkerström 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093