23948sdkhjf

Allt fler kvinnor blir chaufförer

TYA ser fortsatt stort behov av lastbilsförare – och en fortsatt trend där fler kvinnor väljer yrket.

När TYA, Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd, nu släpper årets Trendindikator, är mycket sig likt. 44 procent av åkeriföretagen anger att de kommer att anställda det närmaste halvåret, och man bedömer att inom ett år behövs 6 000 chaufförer. 

– Vår långsiktiga bedömning kvarstår – att det behövs 50 000 lastbilsförare i Sverige de närmaste tio åren. Vi ser visserligen en tendens till avmattning, men från en extremt hög nivå, säger Lasse Holm, projektledare på TYA. 

I dag är sju procent av lastbilsförarna kvinnor, men bland det senaste årets rekryteringar är tolv procent kvinnor. En tydlig del av en trend. 

– De senaste tre åren har vi sett en försiktig ökning av kvinnor som kör lastbil, men tittar man på gymnasieskolans transportutbildning är trenden tydlig, där utgör kvinnor i dag närmare 25 procent av eleverna, säger Lasse Holm. 

Behovet av utbildning är, i ljuset av marknadens behov, stort. Under året går mellan 3 000 och 3 500 personer en utbildning till lastbilsförare. Gymnasieskolorna ökar utbildningsplatserna och Komvux har fått extra pengar av regeringen. Däremot drar Arbetsförmedlingen ner på sina utbildningsplatser. 

– För att klara tillgång och efterfrågan behövs sammanlagt 4 000 utbildningsplatser. Tyvärr har Arbetsförmedlingens utbildningar haft stora problem med kvaliteten, vilket gör att vissa deltagare riskerar att inte bli anställningsbara i slutändan, säger Lasse Holm. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047