23948sdkhjf

Corem säljer för fyra miljarder

Avyttrar 30 fastigheter och lämnar tio svenska städer.

Corem har tecknat ett avtal om att sälja en fastighetsporfölj med 30 fastigheter till Onyx Sweden holdco. Med försäljningen vill Corem gå vidare i sin strategi att koncentrera sitt bestånd till ett antal prioriterade orter i landet. 

Sammanlagt rör det sig om en uthyrbar yta på 500 000 kvadratmeter med ett årligt hyresvärde på strax över 300 miljoner kronor. Uthyrningsgraden är i dagsläget 88 procent. 

Onyx Sweden holdco kontrolleras av Blackstone group international partners LLP, och affären görs upp som en bolagsförsäljning. Fastighetsvärdet är hela 4,2 miljarder kronor före avdrag för uppskjuten skatt. Corems resultat efter skatt blir 630 miljoner kronor. 

 Genom försäljningen renodlar vi vår fastighetsportfölj geografiskt. Den strategi vi arbetat utifrån sedan bolaget startade visar sig framgångsrik när vi nu kan avyttra en väl sammansatt portfölj till en ny logistikaktör. Corem får ett tydligare fokus i sin fastighetsportfölj, i linje med tidigare kommunicerad strategi, och skapar samtidigt mycket goda finansiella möjligheter för framtida intressanta investeringarsäger Eva Landén, vd  Corem, i ett pressmeddelande. 

Nu lämnar alltså Corem Tranås, Falun, Gävle, Västerås, Halmstad, Helsingborg, Hudiksvall, Uppsala, Katrineholm och Kumla. Man kommer dock fortsätta att göra långsiktiga investeringar och förvärv. Sett till den kvarvarande portföljen ligger nu 56 procent av Corems fastighetsinnehav i Stockholmsregionen, 22 procent i Region Väst och 14 procent i Region Syd. 

Genom försäljningen ökar Corem sin justerade soliditet från 39 procent till 53 procent, och belåningsgraden minskar från 54 procent till 35 procent. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111