23948sdkhjf

Flerbostadshus kräver sin logistik

I samarbetet med andra aktörer inom sjöfarten finns tydliga synergieffekter, skriver Lars Wallgren, logistikchef på Lindbäcks bygg.

För drygt ett år sedan invigde Lindbäcks sin nya, 40 000 kvadratmeter stora, fabriksanläggning för flerbostadshus ute på Haraholmen i Piteå. Det är det familjeägda, 95-åriga företagets största investering någonsin och en satsning som inneburit ett stort utvecklingsarbete internt i alla funktioner. Med två fabriker som ska försörjas med ett materialflöde just-in-time och transporter av moduler till våra byggen från Kiruna i norr till Malmö i söder har vi på logistiksidan minst sagt haft lite att bita i.

Det genomgående temat för satsningen har varit hållbarhet. Hur kan vi skapa en ännu säkrare arbetsmiljö? Hur kan vi utveckla den miljömässiga och ekonomiska hållbarheten i våra transporter och materialflöden? Hur gör vi för att kunna rekrytera fler kvinnor?

En helt ny fabrik gav oss möjlighet att öka säkerheten på arbetsplatsen. Med en helautomatisk robot som lastar modulerna från vår produktionslina till lagret och vidare till lastbil, två eldrivna tåg som levererar och fördelar material, och maskiner som minskar tunga lyft, har vi lyckats förbättra säkerheten och inomhusmiljön.

Vi har sedan tidigare valt att köra våra lastbilstransporter med det fossilfria bränslet HVO. Men med den strategiskt väl valda placeringen av vår nya fabrik vid Piteå hamn har vi under hösten testat att transportera modulerna med fartyg ner till Malmö med gott resultat. Nu lastar vi moduler för ett nytt projekt och tanken är att fortsätta använda fartyg då vi ser vinster såväl i miljö som ekonomi. I samarbetet med andra aktörer inom sjöfarten finns tydliga synergieffekter.

Genom att låta våra medarbetare, män och kvinnor i olika åldrar, berätta hur de tycker det är att arbeta på Lindbäcks har vi lyckats rekrytera fler kvinnor. Målet är 50/50 och på logistiksidan är vi nu uppe i 30/70, vilket är bra och har gett god effekt i effektivitet och trivsel. Men än har vi en bit kvar.

Vi bygger industriellt för att vi tror att det är framtidens byggmetod för att skapa bostäder som fler har råd att bo i. I dag kan vi leverera cirka 2 000 lägenheter per år med siktet inställt på 2 500 år 2021.

Vi ser ljust på framtiden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.124