23948sdkhjf

Helsingborgs hamn upphandlar autonoma transporter

Med innovationspartnerskap vill man bli en del av utvecklingen.

Helsingborg vill ligga i framkant och driva utvecklingen mot en modernisering av hamnverksamheten. Därför gör man nu en så kallad upphandling genom innovationspartnerskap för autonoma transporter. Det innebär att man vill upphandla något som ännu inte finns, men som man hoppas kunna utveckla tillsammans med den, eller de, som vinner upphandlingen. I första steget har Helsingborgs hamn nu gjort en ansöknignsinbjudan. 

– Lite förenklat kan man säga att den inledande ansökningsinbjudan innehöll information om att hamnen i Helsingborg vill utveckla något som inte finns, i detta fallet autonoma transporter och en förfrågan om vem eller vilka som vill vara med och ta fram dessa. Mest som en första intresseanmälan, berättar Mats Fernebrand som är arbetar med upphandling i Helsingborgs hamn, i ett pressmeddelande. 

Målet är att få fram en fossilfri transport fört containrar i en bransch som är på väg mot autonoma fordon. Med ett innovationspartnerskap inleds en process där man tillsammans utvecklar en lösnign och om man når hela vägen kan hamnen sedan välja att investera i det nya systemet.  

– Upphandlingsformen öppnar upp för helt nya typer av tillvägagångssätt. Att tänka nytt, använda framtidens teknik och främja innovation för att skapa en modern och hållbar hamn. Förhoppningsvis kommer vi att teckna kontrakt senast i september och ha ett pilotprojekt igång under Q3 2021, gärna tidigare. Men saker måste samtidigt få ta sin tid och ska inte stressas fram. Det är minst sagt en spännande resa vi har påbörjat, säger Mats Fernebrand. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125