23948sdkhjf

Wallenius och Svenska Orient linien i gemensam jättesatsning

Nytt rederi inriktar sig på skogsindustrin i Sverige och Finland.

När Wallenius och Svenska Orient linien ingår ett samarbete blir resultatet en av de mest intressanta sjöfartssatsningarna på länge. Tillsammans bildar man Wallenius SOL, ett nytt rederi, som ska stärka infrastrukturen för finsk och svensk industri genom att transportera skogsprodukter och annat gods i ett nätverk som täcker ÖStersjön. 

– Tillsammans kan vi erbjuda en stark mix av erfarenhet och kompetens som stöd för en expansiv skogsindustri. Wallenius bidrar med kompetens inom industriell shipping, skeppsbyggnation och drift av fartyg. SOL har kompetens inom logistik för skogsindustrin och för annan last, säger Ragnar Johansson, vd för det nya bolaget, i ett pressmeddelande. 

Wallenius SOL kommer att ha linjetrafik från fem hamnar i Östersjön och Bottniska viken, men regelbundna anlöp på kontinenten och i Storbritannien. De första kunderna att teckna långsiktiga avtal är Stora Enso och Metsä Board. 

– Vi är beroende av effektiva och miljövänliga transporter för våra produkter. Samarbetet med Wallenius SOL ökar vår konkurrenskraft globalt samtidigt som vi genom nya fartyg avsevärt reducerar vår miljöpåverkan, säger Knut Hansen, SVP logistics global på Stora Enso. 

Med hjälp av specialbyggda, isklassade fartyg kommer det nya rederiet att kunna köra året runt, även längst i norr. Till att börja med kör Wallenius SOL med fem fartyg, varav fyra stycken är nybyggda LNG-skepp. De nya fartygen ska levereras 2021. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11