23948sdkhjf

Elgiganten tar steget till flytande biogas

Tillsammans med Gasum, Volvo och sina transportpartners ska Elgiganten nu testa flytande biogas.

Nu startar en testperiod för Elgiganten, Volvo Lastvagnar och Gasum. Tillsammans med Elgigantens transportleverantörer kommer man att köra utgående transporter från det nordiska distributionscentret i Jönköping på flytande biogas.  

– Vi har bestämt oss för att vi ska vara ledande även inom transportområdet. Bra logistik handlar inte enbart om att få produkterna till rätt plats i rätt tid till rätt kostnad. Vi vill att det ska göras med så liten påverkan på vår gemensamma miljö som möjligt och utan att människor blir utnyttjade eller utsatta för fara. Testet med biogasdrivna transporter är viktigt för att vi ska kunna ta nästa steg och sänka utsläppen från långväga transporter och bidra till att nå EU-målen 2030, säger Niclas Eriksson, vd  Elgiganten, i ett pressmeddelande där man presenterar satsningen. 

När Elgiganten upphandlar sina nya transportavtal våren 2020, kommer man att kräva att delar av fordonsflottan ska köras på fossilfria drivmedel, med gas som ett alternativ. Just nu bygger Gasum ut sitt stationsnät för flytande biogas och ska enligt planerna nå 50 stationer till och med 2020. En av dem placeras på Torsvik, nära Elgigantens distributionscentral. 

– När företrädare som Elgiganten går i bräschen för hållbara transporter så måste vi finnas där med infrastrukturen som behövs för att erbjuda renare energialternativ, säger Mikael Antonsson, country manager traffic  Gasum. 

2015 sjösatte Elgiganten ett transportprogram som man kallar Logistik med hjärtat. Där ställer man krav på att alla chaufförer som transporterar Elgigantens gods från nordiska distributionscentret ska ha löner i nivå med nordiska kollektivavtal, att chaufförerna talar ett nordiskt språk eller engelska, samt på säkerhet och miljö, där varje transports CO2e-utsläpp mäts och följs upp. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.172