23948sdkhjf

Ikea i pionjärsatsning på biobränsle till havs 

Tillsammans med CMA CGM testar man att köra containerfartyg på hållbart bränsle.

Ikea Transport and logistic services, CMA CGM, Goodshipping program och Rotterdams hamn har i veckan tankat ett av CMA CGM:s containerfartyg med biobränsle som ett första led i att skala upp användningen av hållbara bränslen i den marina industrin. 

Bränslet har utvecklats av Goodfuels och kommer från skogsråvara och återvunna restoljor. Enligt deras beräkningar kommer koldioxidutsläppen att minskas med 80-90 procent och helt ta bort svaveloxidutsläppen, helt utan att motorerna behöver anpassas.  

Nu hoppas deltagarna i projektet kunna visa att biobränslen till havs är fullt hållbart och skalbart, något som många väntat på, inte minst sedan IMO satte upp sina första klimatmål under förra året. 

Elisabeth Munck af Rosenschöld är global hållbarhetschef på Ikea Supply. Hon säger att Ikea vill visa att verktygen att gå ifrån fossila bränslen redan finns. 

– Vi har ett ansvar att göra vår del för att minska klimatpåverkan från våra sjötransporter. Genom att vara med i det här projektet skickar vi en signal till våra kunder och den maritima industrin att vi verkligen vill sluta använda fossila bränslen, och det är bara genom samarbete som vi kan snabbt kan nå den nödvändiga förändringen. När pilotprojektet är genomfört är vår intention att växla över åtminstone de volymer som går via Rotterdam till alternativa bränslen, säger hon i en kommentar. 

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094