23948sdkhjf

Transport sätter dit lettiskt åkeri

Bolaget hävdar att de kör tillfälligt i Sverige, men Transport säger sig ha belägg för motsatsen.

Samskip Van Dieren multimodal har tidigare haft ögonen på sig i cabotageärenden och nu har Transportarbetareförbundet samlat belägg för att man faktiskt kör transporter i Sverige, som inte är organiserade på tillfällig basis. Det leder till att förbundet polisanmäler det lettiska transportföretaget. 

Samskip Van Dieren multimodal själva menar att man gör helt enligt EU:s direktiv om kombitrafik, vilket gör att man inte behöver registrera sina bilar här, och inte heller betala skatt. Men Transport håller inte med. 

– För oss framstår det som klart och tydligt att företaget snarast har en permanent verksamhet här. Något som tyder på det är bland annat att chaufförer kommer till Sverige med tåg, personbilar eller buss till fasta uppställningsplatser där bolagets lastbilar väntar, säger Tommy Jonsson, ombudsman som arbetar med Transports verksamhet Ordning och reda i åkeribranschen, i ett pressmeddelande. 

– Med den här polisanmälan vill vi helt enkelt testa hur företagets verksamhet står sig mot EU:s lagar, fortsätter han. 

Transportarbetareförbundet har kallat Samskip Van Dieren multimodal till förhandling, för att få till stånd ett utstationeringsavtal, som liknar ett kollektivavtal för utländska företag med fast verksamhet i Sverige.  

– Företaget har svarat att de inte har för avsikt att komma till förhandling, men har lämnat en liten dörr öppen för fortsatta samtal. Jag är rätt övertygad om att vi kommer att träffas framöver för att diskutera, säger Tommy Jonsson. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109