23948sdkhjf

Lidls ska bli fossilfritt 2025

Antar transportutmaningen och höjer ribban.

Lidl har antagit ett ambitiöst klimatmål inom den så kallade transportutmaningen, ett initiativ från Fossilfritt Sverige där målet är satt att till 2030 ska de företag som antar utmaningen vara helt fossilfria.

Lidl har valt att lägga ribban lite högre och har satt som mål att till år 2025 ska deras inrikestransporter vara helt fossilfria.

– Vi är redan på god väg och vi har goda förutsättningar att nå det utsatta målet, säger Miriam Thunborg, hållbarhetschef på Lidl till Fri Köpenskap.

Hur ska ni nå det här målet?

– Vi provar rent allmänt många olika sorters lastbilar och olika sorters drivmedel just nu - biodiesel, el och biogas - för att vara en del av att driva hållbar logistik framåt. Sen ser vi även att det sker en snabb utveckling av nya hållbara logistiklösningar, ett spännande exempel är möjligheten att utveckla cirkulära kretslopp där man kan utvinna biogas från butikerna som sen kan användas som drivmedel, men det finns mycket annat som vi utvärderar och se om vi kan ta vidare.

En annan metod för att nå målet för Lidl är även satsningen på centrallager och antalet transporter.

– Vi har tagit bort cirka 10 lastbilar om dagen från vägarna då vi höjt fyllnadsgraden mer än andra i branschen har möjlighet göra, säger Miriam Thunborg.

Vad är den största utmaningen för att kunna nå målet?

– Det är förmodligen just tillgången på alternativa drivmedel som är den viktigaste biten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095