23948sdkhjf

Första kullen tullspecialister går ut

På fredag examineras första klassen från tullspecialistutbildningen i Mölnlycke.

För tre år sedan inledde Yrkeshögskolan i Mölnlycke arbetet med att skapa Sveriges första tullspecialistutbildning. Utbildningen skapades i samarbete med ett antal företag och nu är det alltså dags för den första gruppen med ett 20-tal elever att ge sig ut i arbetslivet med sina nya kunskaper.

Tullspecialisterna har fått insikt i allt från nationell och internationell tullagstiftning och hur man praktiskt hanterar import- och exportfrågor, till klassificering av varor och att avgöra produkters ursprung. Och behovet av utbildningen tycks vara stort.

– Det råder stora pensionsavgångar såväl på Tullverket som inom näringslivet med anställda som kan tull. Även internationellt råder stor efterfrågan av tullspecialistkompetens inte minst med tanke på vad som händer i Storbritannien kring Brexit, säger Anders Nilsson, utbildningsledare på Yrkeshögskolan i Mölndal, i ett pressmeddelande.

Många av eleverna hade redan säkrat nytt jobb.

– Det är fantastiskt kul att se att flera av dem redan innan utbildningen är slut har fått jobb på bolag som Schenker, Geodis, Logent, Tullverket med flera.

Tullspecialistutbildningen är en tvåårig utbildning på halvfart och distans där Yrkeshögskolan kommer att utbilda ett 60-tal specialister. Nu finns utbildningen också på helfart.

Artikeln är en del av vårt tema om Jobb & Karriär.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.063