23948sdkhjf

De fick ekobonusen

Fem ansökningar hann komma in, två av dem fick godkänt. Nu delas miljonerna för överflyttning av gods till sjöfarten ut.

När ekobonusen till slut fick godkänt av EU blev det bråttom för den som ville ta del av 2018 års pengar för att flytta över godstransporter från väg till vatten. Allt som allt fick Trafikverket in fem ansökningar, varav två fick stöd beviljat. 

Det ena är CMA-CGM som via bolaget MacAndrews tilldelas knappt åtta miljoner kronor för en ny containerlinje på västkusten. Målet är att flytta över en del av det gods som i dag transporteras på väg mellan svenska västkusten och Helsingfors. 

Det andra projektet är Ivar Lundh Sjöprojekt som får drygt åtta miljoner kronor för en sjölinje som ska transportera jord och betongelement. 

Ansökningarna som inte fick stöd, kunde enligt Trafikverket inte visa att de verkligen kommer att kunna åstadkomma en överflyttning av gods från vägtransporter till sjöfart. Ekobonusen kommer att kunna sökas även 2019 och 2020. Sammanlagt har regeringen avsatt 150 miljoner kronor. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078