23948sdkhjf

Premiär för Scanias 13-liters ED95-bil

Lantmännen och Scania invigde nya lastbilen hos Agroetanol i Norrköping.

Det var en symboliskt laddad invigning av Scanias nya lastbil med 13-litersmotor för ED95. Bandklippningen skedde nämligen på Agroetanol i Norrköping, där en del av Sveriges hållbara etanol tillverkas. På plats fanns både kunder och lokalpolitiker, däribland Lars Stjernkvist, kommunstyrelsens ordförande i Norrköping. 

– Lastbilstransporterna anses vara svåra att miljöanpassa men det stämmer inte. Att använda hållbara biodrivmedel som Lantmännen Agroetanols ED95 kommer bidra till att vi att når de svenska klimatmålen för transportsektorn, säger Urban Wästljung, senior rådgivare inom public affairs and sustainability på Scania, i ett pressmeddelande. 

Den nya lastbilen är den första i Scanias kommande serieproduktion av 13-liters etanollastbilar och den kommer att användas för kundtransporter av drivmedelsetanol, som produceras av spannmål och restprodukter från bagerier och livsmedelsindustrin, som till exempel bröd, deg och smulor. Det är ett bränsle som sänker växthusgasutsläppen med 90 procent jämfört med fossil diesel. 

Scania har sedan tidigare levererat distributionsbilar med 9-litersmotorer. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.188