23948sdkhjf

Världens första autonoma färja är finsk

Statliga Finferries har demonstrerat en autonom färja på rutten Pargas-Nagu söder om Åbo.

Statliga färjeoperatören Finferries, i koncernen Finlands färjetrafik, har demonstrerat världens första helt autonoma färja tillsammans med Rolls-Royce.  

Färden gick i skärgården söder om Åbo, mellan Pargas och Nagu, och gjordes helt autonomt. Färjan kan upptäcka objekt med hjälp av sina sensorer och artificiell intelligens, och den förtöjde automatiskt med sitt nyutvecklade autonoma navigationssystem. Teknologierna har utvecklats av Rolls-Royce. På hemresan fjärrstyrdes färjan från ett kontrollcenter i Åbo, fem mil bort. Därifrån övervakas också den autonoma trafiken, för att man vid behov ska kunna ta över styrningen. 

Färjans funktioner har testats under 400 timmar. Rolls-Royce och Finferries började under året ett samarbete i projektet Svan, Safer vessel with autonomous navigation, där man ska genomföra resultaten från ett tidigare projekt förautonom sjöfart. 

– Vi är väldigt stolta över att maritim historia igen har gjorts på Pargas-Nagu rutten. Först med vår världsberömda hybridfärja Elektra och nu är Falco världens första fullt autonoma färja. Som en modern fartygsägare har vårt främsta mål i detta samarbete varit att öka säkerheten inom sjötrafiken, eftersom detta är till nytta för både miljön och våra passagerare, säger Mats Rosin, vd för Finferries, i ett pressmeddelande. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093