23948sdkhjf

Eco-bonus får godkänt av EU

Sverige får införa regeringens förslag för att stödja sjöfarten.

EU har nu beslutat att Sverige får införa den eco-bonus på 150 miljoner, som regeringen tidigare beslutat om. Stödet ska gå till en överflyttning av gods från väg- till sjöstransporter.

– Det är glädjande att systemet nu tycks ha fått EU:s välsignelse men det kommer mycket sent under året och jag tror att det i praktiken kommer att innebära att de 50 miljoner som satts av för 2018 inte kommer att kunna förbrukas. Jag förutsätter att regeringen, som verkligen visat framfötterna avseende sjöfartsfrågorna, nu skyndsamt säkerställer att dessa medel kan komma sjöfarten till gagn på annat sätt, säger Rikard Engström, vd för Svensk sjöfart, i ett pressmeddelande.

Eco-bonus-systemet ska fungera genom att ge upp till 30 procents ersättning för driftskostnader för sjötransportupplägget och 10 procent av inköpen av utrustning för omlastning.

– Vi har ännu inte fått information om när de första rederierna kan tänkas söka stödet, om det fortsatt ses som intressant när det i praktiken försvunnit ett år i systemet, men hoppas få klarhet i detta inom kort. Efter en kontakt med Trafikverket är det tydligt att projekt som ska få stödet inte får ha startat innan Trafikverket beslutar om stöd för projektet. Startar man upp ett sådant projekt i dag diskvalificeras det därför från möjlighet till stöd, säger Rikard Engström.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094