23948sdkhjf

Jollyroom bygger egen terminal för paketsortering

Minskat antal mellanhänder i distributionsledet ger kortad leveranstid med två dygn.

Under black friday och julhandeln satte Jollyroom stor press på Postnords terminal i Härryda. E-handlaren för barn- och babyprodukter fick lida när kapaciteten inte räckte till, och kunderna fick vänta på sina paket. 

– Vi skickade merparten av våra paket via Postnords Härrydaterminal utanför Göteborg. Vi skickade godset inom rimliga ramar men Postnord hade felberäknat terminalens kapacitet vilket resulterade i att stora mängder paket blev försenade. Våra volymer hade helt enkelt blivit för stora för Härryda att hantera, säger Ole Sauar, vd på Jollyroom, i ett pressmeddelande. 

Detta gör nu att Jollyroom tar saen i egna händer och bygger en egen, automatiserad paketsorteringsterminal, som ska kunna hantera 5 000 paket i timmen. Investeringen beräknas bli tio miljoner kronor och målet är att ha anläggningen i full drift till julhandeln. 

– Vår nya anläggning gör det möjligt att fylla 25 lastbilar med gods samtidigt, som sedan kan skickas direkt till strategiskt valda terminaler i Norden. Genom att minimera antalet mellanhänder i logistikkedjan kan vi förkorta leveranstiderna med ett till två dygn för många av våra kunder. Under årets julhandel börjar vi med direktbilar till de stora orterna i Norden och kommer sedan utöka antalet sträckor i takt med att volymerna ökar, säger Cecilia Olsson, logistikchef på Jollyroom. 

Det blir SGA Conveyor systems som levererar paketsorteringsanläggningen. Och bolaget har sett en rejäl ökning i efterfrågan under de senaste två åren. 

– Det är klart lönsamt för stora e-handlare att själva sortera sitt gods i steg ett, och återbetalningstiden för en investering är ofta relativt kort. Vinsten kommer i form av lägre fraktkostnader och reducerade lönekostnader internt eftersom färre händer behöver hantera godset, säger Tommy Klasson, vd och ägare på SGA Conveyor systems 

Nu har de båda bolagen börjat planera ytterligare projekt tillsammans. Närmast på tur står en översyn av hur Jollyrooms inleveransflöden kan effektiviseras ytterligare. 

– Genom investeringen i vår nya anläggning faller en viktig bricka på plats i vårt arbete med att modernisera hela vår logistikkedja. Vi kommer att fortsätta att löpande investera i innovativa logistiska lösningar för att säkerställa att Jollyroom behåller sin nummer ett-position i branschen, avslutar Ole Sauar. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078