23948sdkhjf

Akut brist på lastbilsförare

3 600 lastbilsförare behöver anställas under det närmaste halvåret, enligt TYA, som befarar att förarbristen kan leda till stagnerad ekonomi.

Ett ökat behov av transporter gör att bristen på chaufförer blir allt mer akut. Enligt den trendindikator som ställts samman av Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd, TYA, behöver transportbranschen förstärkas med 3 600 lastbilsförare de närmaste sex månaderna. Och bristen är närmast landsomfattande. TYA stöder sig bland annat på en undersökning där mer än hälften av de tillfrågade företagen uppger att de behöver nyanställa förare under det nämaste halvåret.

På längre sikt är behovet än större – bedömningen är att 50 000 nya förare kommer att behövas de kommande tio åren. Om bristen inte täcks kan konsekvenserna bli omfattande.

– Det är en utveckling som kan få negativa effekter på samhället, säger Lasse Holm, projektledare på TYA, som betonar att en fungerande transportsektor är av stor vikt för såväl den tillverkande industrin som för handeln.

– När det saknas chaufförer kan åkerierna inte utnyttja alla sina bilar och måste kanske ställa in transportlinjer. Om tillverkningsindustrin inte får sina leveranser i tid kan det leda till minskad produktivitet och i förlängningen en stagnerad ekonomi. Fortsätter det på det här sättet kommer det att få konsekvenser som märks även för vanliga konsumenter, säger Lasse Holm.

Han menar att framför allt två faktorer ligger bakom förarbristen.

– Handeln, tillverkningsindustrin samt bygg- och infrastruktursektorn går på högvarv. Alla tre är stora köpare av godstransporter.

Ett annat skäl, som är mer oroande, är att det finns för få utbildningsplatser, säger Lasse Holm, som vill se fler utbildningsplatser inom såväl gymnasieprogram som vuxenutbildningar.

Skolverket har försökt möta behovet genom att medverka till inrättandet av ett 30-tal kluster med sammanlagt 338 utbildningsplatser spridda över Sverige för vuxenutbildning av lastbilsförare.

Läs mer här.

Lasse Holm menar dock att det finns mer att göra.

Till gymnasiets inriktning transport är det i dag dubbelt så många sökande som det finns platser. Bara ett par extra platser på gymnasieskolans transportprogram skulle göra stor skillnad, både för dem som vill utbilda sig till lastbilsförare och för lokalsamhället.

Transportbranschen är en framtidsbransch. Som nyutbildad lastbilsförare har du i dag en arbetsmarknad som är fantastisk. Du kan i princip själv bestämma hur du vill arbeta, säger Lasse Holm.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078