23948sdkhjf

Nya kravet – vinterdäck på alla hjul

Regeringen vill öka trafiksäkerheten med nya beslut för den tunga trafiken.

Regeringen har beslutat att även tunga fordon ska ha vinterdäck på samtliga hjul. Regleringen gäller både svenska och utländska fordon. Tidigare gällde kravet på vinterhjul bara drivaxlarna. Kravet träder i kraft 1 juni 2019 och gäller mellan 1 december och 31 mars vid vinterväglag. 

– Jag vill inte se ännu en vinter där svenska vägar blockeras av fordon som slirar i backarna och skapar omfattande trafikproblem. Nu är det slut med tunga fordon som kör utan vinterdäck. säger Tomas Eneroth, infrastrukturminister, i ett pressmeddelande.  

Regeringen ger också Transportstyrelsen i uppdrag att se över korta dragbilar, så kallade EU-trailers. Myndigheten ska bland annat analysera i vilken omfattning de är inblandade i olyckor. Myndigheten ska se över vilka tekniska lösningar det finns för att öka trafiksäkerheten och vid behov föreslå regeländringar för att öka trafiksäkerheten. 

Sveriges åkeriföretag välkomnar de nya besluten.  

– Ur ett trafiksäkerhetsperspektiv kommer detta initiativ inte en dag för sent. Förhoppningsvis leder det till att vi kan känna oss säkrare längs våra vägar. Det gäller dock att regeringen verkligen visar allvar med detta och ser till att fordon utan vinterdäck stoppas redan vid gränserna. Till exempel skulle Tullverket och Kustbevakningen kunna ges i uppdrag att kontrollera vid Sveriges gränser och hamnar, säger organisationens vd Rickard Gegö i en kommentar. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11