23948sdkhjf

Bra första kvartal i Göteborgs hamn

När Göteborgs hamn summerar sitt första kvartal är det idel positiva siffror.

Fler containrar, fler bilar, mer ro-ro och större volymer i energihamnen. Så kan man sammanfatta siffrorna när 2018 års första kvartal jämförs med 2017 i Göteborgs hamn.

Hanteringen av bilar ökade med 20 procent. Den viktigaste förklaringen är Volvo Cars fortsatt goda resultat under kvartalet. Samtidigt skeppades 188 000 containrar (räknat i tjugofotsekvivalenter). Det innebär en uppgång med tre procent jämfört med samma period 2017 – en period som var den svagaste på containersidan på över tio år i hamnen.

– Vi hade hoppats på en kraftigare återhämtning under årets första kvartal då transportbehovet är fortsatt stort och inga stridsåtgärder pågått sedan i somras. Nu förväntas regeringen komma med lagstiftning som tydliggör kollektivavtalets roll, säger Göteborgs hamns vd Magnus Kårestedt, i ett pressmeddelande.

Ett tecken på att konjunkturen går på högvarv är den intraeuropeiska roro-trafiken som fortsätter öka från de rekordhöga volymerna från 2017. Volymerna steg med fem procent jämfört med första kvartalet förra året.

– Den grundläggande förklaringen är den fortsatt goda europakonjunkturen. Göteborgs hamn har också duktiga rederier på rorosidan som tillsammans ger god service och hög frekvens till destinationer runt om i Europa. Det gör att det blir attraktivt för industrin att flytta mer intraeuropeiskt gods från land till sjö, säger Magnus Kårestedt.

I Göteborg finns också Nordens största allmänna energihamn. Totalt hanterades 5,9 miljoner ton energiprodukter under första kvartalet 2018, en ökning med tre procent jämfört samma kvartal året innan. Det är i nivå med 2016 års första kvartal som var det bästa i hamnens historia för energiprodukter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11