23948sdkhjf

Nya regler för kemikalietransporter

Regeringen föreslår att Sverige tillträder HNS-konventionen. Fartygsägare blir ansvariga för skador vid olycka.

I en lagrådsremiss föreslår regeringen att Sverige tillträder 2010 års HNS-konvention och att det införs en ny reglering av ansvaret för olyckor vid kemikalietransporter. Förslagen ska stärka skyddet för miljön och för drabbade i samband med olyckor.

– Många ämnen som transporteras till sjöss kan orsaka allvarliga skador, både för miljön och för människor i samband med en olycka. Konventionen ser till att det finns ett effektivt system som kan tillhandahålla medel för att sanera efter en olycka och ersätta dem som drabbats, säger biträdande justitieminister Heléne Fritzon i ett pressmeddelande.

Den nya regleringen bygger på HNS-konventionen, hazardous and noxious substances, och innebär att fartygsägare som transporterar kemikalier ska vara ansvariga för skador som kan uppkomma i samband med en olycka. Ägaren ska också ha en ansvarsförsäkring.

Genom konventionen skapas en internationell fond som finansieras av kemikalieindustrin. Fonden kan användas för att betala ut ersättning i samband med större olyckor. HNS-konventionen har inte trätt i kraft än. I lagrådsremissen föreslås därför att regeringen får besluta om när den nya ansvarsregleringen ska träda i kraft.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094