23948sdkhjf

Bästa april någonsin för lätta lastbilar

Bil Swedens vd: "Vi ser en viss Bonus-maluseffekt"
Intresset för lätta lastbilar ökade under april månad. Det visar en rapport från branschorganisationen Bil Sweden.

Enligt rapporten så ökade antalet nyregistrerade lätta lastbilar med 13,3 procent under årets fjärde månad. Siffran ska då ställas i jämförelse med april förra året. Och det slutar inte där – april 2018 var den bästa april som man någonsin uppmätt.

– Personbilar och lätta lastbilar nådde sin högsta nivå någonsin för en april månad. Uppgången förklaras till stor del av en kalendereffekt, då det var två fler registreringsdagar i april i år, beroende på att påsken inföll i april förra året. Två fler registreringsdagar motsvarar ca tio procent fler registreringar, säger Mattias Bergman, vd för Bil Sweden, i ett pressmeddelande.

Han fortsätter:

– För personbilar och lätta lastbilar kan vi se en viss ”Bonus-maluseffekt” i aprilregistreringarna. Bonus-malussystemet, som gäller för lätta fordon som nyregistreras från 1 juli, innebär i många fall en kraftigt höjd fordonsskatt under de tre första åren. De bilarna vill man få registrerade före halvårsskiftet. Den stora Bonus-maluseffekten förväntar vi oss dock under de kommande månaderna. Bonus-malussystemet medför en ryckighet på marknaden, med tidigarelagda registreringar av bilar som får höjd fordonsskatt och senarelagda registreringar av bilar som får en högre klimatbonus jämfört med dagens supermiljöbilspremie.

Senast Bil Sweden släppte en rapport var siffrorna inte alls lika ljusa. Då visade de snarare på en nedåtgående trend, i synnerhet för eldrivna lätta lastbilar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094