23948sdkhjf

Ikea storsatsar på e-handel i Malmö

Ikea får markanvisning på tomt nära hamn för kundnära distribution i södra Sverige.

Ikea satsar på Malmö industrial park i Norra hamnen i Malmö. Det står klart sedan kommunens tekniska nämnd godkänt ett markanvisningsavtal för ny logistik- och lagerverksamhet.

– Det är glädjande att Ikea visar intresse för Malmö industrial park. Här finns möjligheter till e-handelslösningar och logistik i bästa, strategiska läge, säger Anna Bertilson, fastighets- och gatudirektör i Malmö stad, i ett pressmeddelande.

Ikea Fastigheter äger och förvaltar Ikea-koncernens varuhus, lager och kontor i Sverige. I Norra hamnen vill bolaget uppföra en byggnad för logistik och e-handelslösningar. Under markanvisningsperioden kommer Ikea Fastigheter utreda förutsättningarna för att utnyttja Malmös hamn och övrig infrastruktur i området.

– Ikeas e-handel ökar i snabb takt, och vi ser därför ett behov av att stärka vår logistik med en kundnära distribution i södra Sverige. Avtalet med Malmö stad är det första, avgörande steget på väg mot ett nytt lager för e-handel med kortare och mer precisa leveranstider till kunden. Nu väntar fortsatt utredning och finala beslut om etablering, säger Mikael Redin, vd för Ikea Svenska, bolaget som ansvarar för Ikeas distribution i Norden.

Malmö stad anvisar Ikea ett markområde som består av delar av fastigheterna Hamnen 22:163 och Hamnen 22:164, för uppförande av en logistikbyggnad med 100 000 kvadratmeter tomtyta, plus en option om ytterligare 50 000 kvadratmeter direkt väster om den aktuella markanvisningen.

Det stora verksamhetsområde som håller på att ta form i Norra hamnen i Malmö kallas Malmö industrial park och rymmer stora ytor för verksamheter med behov av trimodala transporter – transporter till sjöss, på spår och på väg – med hamnanknytning. Här har Skanska redan byggt ett kubiklager och fastighetsbolaget Catena planerar att uppföra logistikbyggnader för e-handelslösningar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109