23948sdkhjf

Toyotas fabrik i Mjölby går över till flytande biogas

Ersätter den fossila gasolen och skriver tioårigt avtal med Svensk biogas i Linköping om gasleveranser.

Toyota material handling manufacturing Sweden i Mjölby och Tekniska verkens dotterbolag Svensk biogas i Linköping, har enats om ett samarbete. Toyota ersätter den fossila gasolen, som idag är det bränsle som främst används för att driva tork- och härdugnar i målerierna, med flytande biogas.

Den första leveransen ska ske efter sommaren 2019 och avtalet sträcker sig över 10 år och omfattar upp till 25 GWh flytande biogas per år. Det räcker för att tillverka mer än 130 000 truckar på ett år. Den flytande biogasen kommer att produceras på Tekniska verkens produktionsanläggning i Linköping

– Samarbetet med Toyota är ett stort och mycket viktigt steg för Tekniska verken och vår vision, att tillsammans med våra kunder bygga världens mest resurseffektiva region. Satsningen innebär att vi nu kan erbjuda flytande biogas till såväl industrin som till tunga transporter och bussar i lokaltrafiken i framtiden, säger Klas Gustafsson, styrelseordförande i Svensk biogas, i ett pressmeddelande.

Toyota och Svensk biogas diskuterar också ett samarbete för en omställning till flytande biogas för tunga transporter till och från Toyotas anläggning i Mjölby. Samarbetet skulle, om det går i lås, att Svensk biogas uppför Östergötlands första publika tankställe för flytande biogas i anslutning till E4:an i Mjölby.

– Vi ser detta som ett mycket viktigt steg i vår målsättning att minimera fossilt bränsle i vår produktion. Vi ser fram emot att arbeta med Tekniska verken och Svensk biogas då vi uppfattar att de ligger långt fram i arbetet med dessa frågor och därmed är en trovärdig partner i vårt hållbarhetsarbete, säger Kristian Björkman, vd på Toyota material handling manufacturing Sweden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141