23948sdkhjf

Luleå hamn får klartecken från domstolen

Mark- och miljööverdomstolen har gett grönt ljus till farledsprojektet Malmporten.

Projekt Malmporten ska ge Luleå hamn en djupare farled och nya lasthanteringsytor. Nu är det sista hindret i miljöprövningen avklarad då Mark- och miljööverdomstolen har prövat saken efter ett överklagande från Havs- och vattenmyndigheten.

Enligt en tidigare dom skulle muddermassor placeras i en djuphåla i havet utanför Luleå. Detta revideras nu något genom att Sjöfartsverket får tillstånd att placera muddermassor med lägre föroreningshalt under ett tremeterslager av rena massor i djuphålan. Mer förorenade muddermassor ska tas om hand vid landbyggnationen av den nya djuphamnen som planeras.

Domen i Mark- och miljööverdomstolen innebär inte per automatik att farledsprojektet kan börja byggas. Det måste först komma med i regeringens nationella plan för transportsystemet 2018-2029 som presenteras senare i vår. Kostnaden är beräknad till tre miljarder kronor som ska delas lika mellan staten och Luleå hamn.

Luleå hamn räknas som en strategiskt viktig länk i EU:s transportsystem då 90 procent av järnmalmsproduktionen inom unionen berörs av hamnens verksamhet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079