23948sdkhjf

Sveriges hamnar bryter med Hamnarbetarförbundet

Arbetsgivarorganisationens medlemsföretag tar bort förmåner från fack utan kollektivavtal.

För ett år sedan beslutade Sveriges hamnar att de skulle inta en striktare hållning till fackföreningar som man inte skrivit kollektivavtal med. I bakgrunden låg den långdragna konflikten i Göteborg. Nu tycks det som om man kommer att börja tillämpa policyn på allvar.

– Det handlar egentligen inte om Göteborgs hamn. De  här åtgärderna borde vi ha vidtagit för länge sedan. Enkelt uttryckt handlar policyn om att våra 57 medlemsföretag ska göra samma distinktion mellan fackföreningar som har avtal och de som inte har. Utan avtal och fredsplikt har man inte alls samma lagstadgade rättigheter och samma rätt till inflytande, säger Sveriges hamnars vd Joakim Ärlund till Transportarbetaren.

Några av de fackliga förmåner som Hamnarbetarförbundet förlorar är möjligheten att arbeta fackligt på arbetstid, utse skyddsombud och få insyn i bolagens styrelser.

Några av de hamnar som börjar tillämpa policyn till månadsskiftet är ro-ro-terminalen i Göteborg, där i stort sett hela personalstyrkan är anslutna till Hamnarbetarförbundet, och Halmstad hamn där Hamnarbetarförbundet uppger att endast tio procent är organiserade i Transport.

Hamnarbetarförbundet varnar bland annat för säkerheten på arbetsplatserna, när den stora majoriteten av hamnarbetare i vissa hamnar förlorar sina skyddsombud. Men enligt företrädare planerar i nuläget inte att möta Sveriges hamnars strategi med stridsåtgärder.

– Vi har ju fortfarande rätten att ta till stridsåtgärder för att uppnå ett kollektivavtal men det är ju det arbetsgivaren vill, så att de kan utmåla sig som något slags offer så det blir en bra inramning till regeringens konflikträttsutredning så det kommer vi inte göra, säger styrelsedeledamoten Erik Helgesson från Hamnarbetarförbundet till Sveriges radio.

Enligt Sveriges hamnar handlar dock policyn om att man vill slå vakt om den svenska arbetsmarknadsmodellen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094