23948sdkhjf

Branschen får godkänt efter nykterhetskontroller

Kustbevakningen nöjda med utfallet av februarisatsningen på nykterhetskontroller.

Under februari genomförde Kustbevakningen en satsning på nykterhetskontroller på yrkessjöfarten. Nu har resultaten kommit in och av 107 genomförda utandningskontroller genomförda på besättningsmedlemmar på totalt 45 fartyg gav två upphov till misstanke om sjöfylleri.

Kustbevakningen ser positivt på utfallet.

”Resultatet med endast två rapporterade fall är mycket positivt, och tyder på en säker sjöfart ur detta perspektiv. Att alkohol ändå förekommer, och kan leda till olyckor med skador på liv och miljö som följd, innebär att behovet finns av fortsatta kontroller och information om reglerna”, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Kontrollerna genomfördes vid hamnar runt hela Sverige. Den ena misstankesrapporten kommer från Gävleborg och den andra från Västra Götaland.

Kustbevakningen genomför löpande slumpmässiga nykterhetskontroller i samband med att fartyg anlöper eller avgår från svensk hamn. När fartygen är ute till havs genomförs kontroller endast vid misstanke om brott.

Ett utandningstest som visar över 0,2 promille leder till misstanke om sjöfylleri. De följs upp av en förundersökning där ytterligare prover tas för att ge ett mer exakt resultat.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062