23948sdkhjf

Begränsad strejkrätt efter hamnkonflikten

Sveriges radio säger sig ha tagit del av utredarens förslag till lagändring i kölvattnet av Göteborgs hamnkonflikt.

I somras tillsatte regeringen en utredning om fackliga stridsåtgärder. Orsaken var konflikten i Göteborgs hamn, som orsakat stor skada för godsflödet in i Sverige. Utredningen ska vara klar i maj, men redan nu rapporterar Sveriges radio Ekot att de tagit del av ett förslag som kan komma att ingå i slutbetänkandet.

Enligt förslaget ska fackförbundet inte kunna ta till stridsåtgärder om arbetsgivaren redan har kollektivavtal med ett annat fack. En källa anger för Ekot att detta är det förslag som regeringen kommer att lägga fram.

Strejkrätten skulle ändå finnas kvar, om syftet är att få fram ett kollektivavtal, men bara om flera villkor är uppfyllda. Till exempel att konflikten godkänns av det fack som har tecknat kollektivavtalet redan.

– Det är en nyordning kan man säga. Att en organisation då kan disponera över en annan organisations rätt att vidta stridsåtgärder, säger Mikael Hansson till Ekot. Han är docent i arbetsrätt vid Göteborgs universitet.

Utredaren Tommy Larsson förnekar att det finns ett färdigt förslag. Även arbetsmarknadsminister Ylva Johansson säger till Ekot att hon inte sett något förslag än.

– Jag tycker att det låter lite knepigt måste jag säga. Men jag har inte det förslag som du säger att du har så jag kan bara uttala mig om vad jag tycker. Jag är inte beredd att lägga fram förslag som får långtgående konsekvenser för arbetsmarknaden i övrigt, säger Ylva Johansson.

I februari har Hamnarbetarförbundet vunnit en seger i Arbetsdomstolen, då Sveriges hamnar dömdes för förhandlingsvägran om just kollektivavtal. Samtidigt fick Sveriges Hamnar och APM Terminals i en annan dom rätt i sina åtgärder att dra in fackliga förmåner för Hamnarbetarförbundets företrädare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.453