23948sdkhjf

Australiska pengar kan finansiera Inlandsbanan

Två finansieringslösningar för Inlandsbanan ska presenteras under året.

Det har hållits ägarsamråd för Inlandsbanan. En av de stora frågorna var finansieringen av upprustningen av banan. Alla är överens om att arbetet för en upprustning ska gå vidare.

De 19 kommunala ägarna visade stor uppslutning och engagemang för en upprustning. Man är överens om att styrelse och vd ska arbeta vidare med två finansieringsalternativ, som ska presenteras senare i år. De två alternativen bolaget arbetar vidare med är en lösning tillsammans med det australiensiska riskkapitalbolaget Macquarie samt långsiktig offentlig lånefinansiering i egen regi.

– Det finns ett stort intresse för att på kort tid öka kapaciteten i järnvägsnätet. Vi förutsätter att staten som ägare av infrastrukturen Inlandsbanan i samband med fastställande av Nationell transportplan 2018-2029 visar en viljeinriktning att satsa på Inlandsbanan, säger Peter Ekholm, vd för Inlandsbanan, i ett pressmeddelande .

På mötet deltog också representanter från staten, genom Trafikverket, samt Europeiska investeringsbanken, som redogjorde för på vilket sätt de kan bidra till en historisk upprustning av Inlandsbanan.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.064