23948sdkhjf

Positiva tongångar från infrastrukturministern

Tomas Eneroth gav en ljus bild av transportsektorns framtid i sitt inledningstal på Transportforum i Linköping.

När Tomas Eneroth inledningstalade på Transportforum i Linköping var det i stora delar ett klassiskt valårsanförande publiken fick höra. Hans budskap var att den nuvarande regeringen fick ärva en infrastruktur med åratal av uteblivna satsningar efter starkt fokus på skattesänkningar, vilket lett till underskott i statens finanser. Nu ser vi däremot en ekonomi med överskott och miljarder att investera i transportsektorn. Tomas Eneroth talade entusiastiskt om det manöverutrymme som regeringen skaffat landet.

Infrastrukturministern fortsatte sedan med att framhålla hur grundläggande och viktig transportsektorn är för att Sverige ska lyckas som nation. Inte bara lyckas med sin exportindustri, eller att få e-handeln att lyfta, utan också för att kunna skapa jämlikhet och få hela Sverige att leva. Det handlar om att hålla ihop landet. Tomas Eneroth talade sig varm för sjöfarten, klimatsmarta transporter, urbana transporter och egentligen alla transportslag.

– Samtidigt som jag är glad att vi har pengar att satsa är det viktigt att säga att vi i den nationella planen kommer att tvingas prioritera. Även om alla vill att just deras satsning ska få stöd måste vi hitta de satsningar som ger störst klimatnytta, konkurrensnytta och näringspolitisk nytta, fortsatte han.

Tomas Eneroth tog sedan upp höghastighetstågen och hur de ska finansieras och framhöll att regeringen vill titta på alla lösningar. Samtidigt konstaterade han att det är en långsiktig satsning, där regeringen visserligen har makten att ta beslut och staka ut vägen själva. Men han lovade att han kommer att söka en bred överenskommelse tillsammans med oppositionen.

Sist men inte minst vände han sig till publiken i Crusellhallen i Linköping Konsert och kongress.

– Jag vill att ni känner att ni har ett ansvar för transportfrågorna. Vänta inte på att regeringen ska fixa allt. Vi behöver känna att det här är en gemensam fråga, som vi kommer att lösa tillsammans.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.218