23948sdkhjf

Postnord får miljarder av svenska och danska staten

Sveriges Åkeriföretag är kritiska - ”ett svek mot den fria konkurrensen”.

Under fredagseftermiddagen den 20 oktober stod det klart att den svenska och den danska staten tillsammans skjuter till 2,2 miljarder kronor för transformationen av den danska verksamheten.

Den danska delen av Postnord har varit nära konkurs i flera månader vilket lett till intensiva förhandlingar som alltså nu är avslutade.

Danmark går in med 1,8 miljarder, varav 1,533 miljarder utgör statsstöd och Sverige går in med 400 miljoner kronor.

– Digitaliseringen har medfört att en kraftig omställning av den danska verksamheten måste genomföras. Vi är därför mycket glada över att ägarna har kommit överens om finansieringen och att ägarna står enade bakom PostNords verksamhet. Det gör att vi nu med full kraft kan fortsätta att ställa om den danska verksamheten vilket tillsammans med de aviserade lättnaderna i den svenska postregleringen skapar goda förutsättningar för hela koncernens fortsatta stabilitet och strategiska utveckling, säger PostNords styrelseordförande Jens Moberg i ett pressmeddelande.

För att vända på situationen kommer den danska verksamheten nu få dra ner på kostnaderna vilket innebär att tusentals anställda kommer att få lämna sina jobb.

– Danmark bör ta ansvar för den uppkomna situationen, säger näringsminister Mikael Damberg till Expressen.

Sverige Åkeriföretag är mycket kritiska till avtalet som de menar är ett svek mot den fria konkurrensen

– Det är skandalöst att ett statligt ägt bolag kan missköta sitt uppdrag och med hjälp av skattemedel lösa finansiella problem. Statens dopning av marknaden är djupt skadlig och eldar på den prispress som försvårar för seriösa åkerier, säger Rickard Gegö, vd på Sveriges Åkeriföretag.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.091