23948sdkhjf

Titta in på Ikeas nya lager

På fredagen öppnade Ikea sitt nya e-handelslager i Arlandastad norr om Stockholm. 26 000 kvadrat och 20 000 pallplatser och en unik lösning med både linjebilar och mindre distributionsbilar ska möta e-handelns krav framöver.

Ikea har valt platsen med motivet att det är ett perfekt logistikläge med närhet till den kraftigt växande e-handelsmarknaden i Stockholm.

Bring driftar anläggningen, och platschefen Joakim Eskilsson visar runt på invigningsdagen och berättar om det som är unikt med det nya lagret:

Här finns plats för både linjebilar och mindre distributionsbilar för hemleveranser.

Att det just är ett Ikealager märks på det av Ikea utvecklade systemet med metallpallar i olika dimensioner som skyddar varorna mycket bra mot stötar, och som också kan hakas i varandra så att lasten blir mycket säkert förankrad. Pallarna är dessutom hållbarare än träpallar och återanvänds. En typ av låga lätta wellpapp-pallar används också. Alla sorters pallar kan kombineras med varandra.

En effektivitetshöjande fördel med det nya lagret är också att plockning av mindre och mer skrymmande gods är separerat. Nere på det stora lagergolvet hör truckar och hämtar stora artiklar. Uppe på en entresolvåning finns lagret för mindre föremål som kan plockas i lådor. Den hanteringen går snabbt eftersom många ordrar kan plockas samtidigt.

En komplicerad order, som exempelvis ett kök, plockas både nere och uppe, säger han.

Lagrets hub, mitt i är där skiftet sker mellan lager och distribution. Där finns ett par robotar som plastar in varorna, och därefter är de transportörens ansvar.

Transportören håller koll på att bilarna lastas säkert .

Redan denna första dag kommer 100 bilar att lämna anläggningen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078