23948sdkhjf

Sveriges Åkeriföretag samarbetar med Fossilfritt Sverige

Ingår samarbete med statliga initiativet om att minska utsläppen.

Eftersom tunga lastbilar står för cirka sju procent av utsläppen av växthusgaser i landet inleder nu Sveriges Åkeriföretag ett samarbete med regeringsinitativet Fossilfritt Sverige, ett samarbete som ska leda fram till en färdplan och en önskelista på åtgärder för en fossilfri åkerinäring.

– Enligt en prognos som Trafikverket har gett så kommer totala antalet godstransporter att öka med 50 procent till 2030 och den stora merparten av detta kommer att ske på vägarna, säger Rickard Gegö, vd på Sveriges Åkeriföretag i ett pressmeddelande.

Regeringens mål är att minska hela transportsektorns utsläpp med 70 procent år 2030 jämfört med år 2010. Lösningar som används redan nu och som föreslås utvecklas i framtiden är klimatstyrda upphandlingar och mer ekonomiska incitament för företagen att minska bränsleförbrukningen.

– Fordonsparken byts långsamt ut mot nya fordon med låga hälsovådliga utsläpp. Det finns också stora vinster att göra i ökad fyllnadsgrad, optimering av rutter och längre och tyngre fordon. Vi tror också att reduktionsplikten kommer att öka andelen hållbara drivmedel, säger Rickard Gegö.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078