23948sdkhjf

Självkörande skepp är snart här

Flera företag testar lösningar i Norden.

Ett antal företag håller just nu på att utveckla självkörande båtar för kommersiellt bruk, det skriver nyhetsbyrån Associated Press.

Bland annat utvecklar Rolls-Royce sedan 2013 en fjärrstyrd bogserbåt och i Finland och i Trondheins fjord har officiellt sanktionerade textzoner för självstyrande båtar satts upp.

Samtidigt driver det norska gödselbolaget Yara i samarbete med maskinteknikfirman Kongsberg ett projekt med syfte att ersätta vissa lastbilstransporter med ett eldrivet lastskepp som ska operera mellan tre närliggande norska hamnar. Tanken är att helt automatisk båttransport ska vara klart år 2020.

Till skillnad från självkörande bilar som måste ta hänsyn till gångtrafikanter och cyklister så är det enklare att utveckla självkörande båtar, även om principerna för de två är desamma.

– Det ser därmed ut att kunna gå klart snabbare att sjösätta verksamheter med självstyrande båtar, jämfört med projekt med självkörande bilar som inte kan väntas på vägarna på flera år, säger Carlo Ratti, professor på MIT, till Associated Press.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064