23948sdkhjf

Landskrona vill ha utredning av Europaspåret

Vänder sig till infrastrukturministern för att utreda bristen på godstrafik för nästa förbindelse över Öresund.

Landskrona stad har skrivit ett brev till infrastrukturminister Tomas Eneroth där de uppmanar regeringen att analysen av nästa förbindelse över Öresund även ska omfatta Europaspåret.

Landskrona välkomnar planerna som de svenska och danska regeringarna har för en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör men menar samtidigt att förslaget saknar viktiga förutsättningar för godstrafik på förbindelsen.

– Regeringen har tydligt gett uttryck för att mer gods ska transporteras på järnväg. Det är därför förvånande att inte behovet av ökad kapacitet för godstransporter på järnväg finns med som en fråga att hantera i den strategiska analys av HH-förbindelsen som regeringarna nu ska genomföra. Rimligen måste alternativa lösningar jämföras och konsekvenser analyseras, skriver Torkild Strandberg, kommunstyrelsens ordförande i Landskrona stad, till infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Landskrona uppmanar regeringen att den analys som nu ska göras även bör innefatta alternativet Europaspåret mellan Landskrona och Köpenhamn. De menar att Europaspåret kan fungera för all slags järnvägstrafik och även avlasta Södra stambanan, Lommabanan och Öresundsbron från en stor del av godstransporterna.

Brevet är även skickat till Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon och Riksdagens trafikutskott.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11