23948sdkhjf

Yrkesförarna kör för fort

Mer än hälften bryter mot hastighetsbegränsningarna.

I en rapport utförd av Folksams trafikforskning framgår det att fler än hälften av alla yrkesförare kör för fort. Allvarligast är att det körs mest för fort på skol- och förskoletäta 30-sträckor, tre av fyra fordon kör för fort där.

– Förarna som överskrider hastigheten kör i snitt sex procent för fort. Det motsvarar en ökning av dödsrisken med 30 procent, jämfört med om hastighetsgränsen hade följts, säger forskaren Emma Engström i ett pressmeddelande.

Branscherna med högst andel hastighetsöverträdelser är återvinning (65 procent), paket- och bud (57 procent) samt bygg- och anläggning (55 procent).

– Ett stort ansvar för överträdelserna vilar på transportföretagen och inte enbart på den enskilda föraren. Företag behöver generellt se över sina styrdokument och uppföljningssystem, säger Anders Kullgren, forskningschef i en kommentar.
– Det finns verktyg för detta, till exempel ISO 39001, ett ledningssystem för trafiksäkerhet som Swedish Standards Institute har utvecklat tillsammans med Trafikverket.

Totalt 3 446 företagsfordon från transportföretag inom branscherna buss, färdtjänst, paket och bud, bygg- och anläggning, livsmedel och återvinning undersöktes och totalt berördes 161 företag.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11