23948sdkhjf

Statistiken för järnvägstransporter ska förbättras

Tillgång till relevant kunskap är viktigt för arbetet med en bättre fungerande järnväg i Sverige. Trafikanalys fick på torsdagen i uppdrag av regeringen att utveckla statistiken om transporter på järnväg.
Fokus ska ligga på förbättrad kunskap om gods- och passagerarflöden. Uppdraget syftar till att det i framtiden ska finnas mer detaljerad kunskap om transporterna på järnvägen, som även ger bättre möjlighet till jämförelser inom och mellan trafikslag. För godstransporter handlar det också om kunskap om vilka olika varugrupper som transporteras på olika delar av järnvägsnätet.
Den officiella statistiken om järnvägstransporter finns i dag endast på nationell nivå. Mer detaljerade underlag behövs för till exempel prognoser, bedömning av potential för kapacitetsutnyttjande eller överflyttning, analys av konsekvenser av störningar och analys av begränsningar för transportköpare. I dag används modeller baserade på osäkra skattningar för att göra denna typ av analyser, vilket skapar osäkerhet vid bedömningar av åtgärdsförslag.
- Sverige behöver hållbara och effektiva transporter i hela landet, säger infrastrukturminister Anna Johansson. Regeringen arbetar nu med att ta fram en godsstrategi. För att underlätta klimatsmarta persontransporter och arbetspendling måste även persontrafiken på järnväg utvecklas. Att förbättra statistiken och få fram bra kunskapsunderlag är en viktig del av arbetet på godstransportområdet.
Trafikanalys får därför i uppdrag att:
• Inventera tänkbara datakällor om transporter på järnväg och bedömning av möjligheten att använda dessa.
• Inventera möjligheter att validera och kalibrera modeller för prognostisering och analys av järnvägstransporter på detaljerad nivå.
• Ta fram ett förslag till utformning och produktion av utvecklad statistik om gods- och persontransporter på järnväg.
Inventeringen ska ske i samråd med Trafikverket.
Trafikanalys ska delrapportera den del av uppdraget som rör inventering till Näringsdepartemenet senast den 1 december 2017. Uppdraget ska slutredovisas senast den 1 februari 2018.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078