23948sdkhjf

Gävle hamn ska bli unikt hållbar

Nu inleds ett arbete där forskarna vid Högskolan i Gävle ska studera vad Gävle hamn de senaste fem åren gjort när det gäller arbetet för social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet.
- Vi har en situation där vi kan lära av hamnens erfarenheter i praktiken och Högskolans erfarenhet från forskning och sammanföra dessa på ett sätt som aldrig gjorts förut, säger Rodrigo Lozano, forskare vid Högskolan i Gävle.
Nu inleds ett arbete där forskarna vid Högskolan till att börja med ska studera vad Gävle hamn de senaste fem åren gjort när det gäller arbetet för social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet.
Det är en första del i ett mera långsiktigt samarbete med målet att hamnen och Högskolan tillsammans ska göra regionen mer hållbar.
- Att verka för en hållbar utveckling i de logistiska flöden som passerar Gävle hamn ser vi som ett av våra huvuduppdrag, säger Linda Astner, Manager Port Authority. Vi ser fram emot ett långsiktigt samarbete med en stark och kompetent Högskola som kan våra frågor.
Angela Carpenter och Rodrigo Lozano är två forskare vid Högskolan med lång erfarenhet av hållbarhetsarbete över hela världen, Angela Carpenter har dessutom en unik kompetens av att arbeta med hamnar.
- Det handlar inte om att ändra regler eller teknologi, det handlar om att förändra människorna i hamnen, hur de ser på hållbarhet och hur de efterlever det, säger Rodrigo Lozano. Och att hållbarhetsarbete inte bara handlar om miljöfrågor.
Angela Carpenter framhåller att man måste tala om arbetsrättslagstiftning, jämställdhetsfrågor och arbetet med kommunen.
- Hamnen måste vara lönsam och ta hand om sin miljö inom och runt om hamnen, skeppen, men också den sociala hållbarheten, inkluderat kommunen, säger hon.
Forskarna i projektet är verksamma inom CLIP, centrum för logistik och innovativ produktion vid Högskolan i Gävle. Förutom Rodrigo Lozano och Angela Carpenter, ingår också Kaisu Sammalisto, Hannah Hjerpe och Robin von Haartman.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.098