23948sdkhjf

Linköping väljer GDL för samordnade varutransporter

Nu är det klart att GDL Transport får i uppdrag att samordna varutransporterna i Linköpings kommun. För att minimera utsläppen kommer samtliga fordon i denna trafik att drivas med biogas eller el.
Det skriver Linköpings kommun i ett pressmeddelande.
Kommunens arbetsplatser tar emot en mängd varor varje vecka – allt från livsmedel till kontorsmaterial och städartiklar. Genom samordnade varutransporter minskar mängden tunga transporter, med minskad miljöpåverkan och ökad trafiksäkerhet som följd.
- Samordnad varudistribution innebär att varorna levereras till ett och samma ställe, en samlastningscentral, säger projektledare Jörgen Svensson. Varorna packas sedan om och levereras ut till kommunens olika verksamheter enligt noga uträknade turer för att minska mängden transporter. Genom att samordna leveranserna beräknas antalet transporter halveras, vilket leder till en bättre miljö och ökad trafiksäkerhet vid bland annat förskolor och skolor.
Upphandlingen av transporttjänsten innebär att transportföretaget GDL står för samlastningscentralen dit alla leverantörer kör sina varor och för den planerade utkörningen till kommunens verksamheter. Avtalet med GDL innebär även krav på de fordon som används vid leveranserna. För att minimera utsläppen kommer samtliga fordon att drivas med biogas eller el.
- Samordningen kommer att innebära en stor vinst för miljön och trafiksäkerheten vid våra skolor och boenden, säger Rebecka Hovenberg, miljökommunalråd i Linköpings kommun. Mängden partiklar och andra skadliga luftföroreningar kommer att minska och den bidrar dessutom till att uppnå målet om ett koldioxidneutralt Linköping 2025.
En samlastningscentral kan också förenkla för mindre lokala och regionala leverantörer att delta vid kommunala upphandlingar eftersom leverantörerna bara behöver leverera varor till ett ställe.
Den 1 november planerar GDL börja med samordnad varudistribution för livsmedel till förskolor, skolor och boenden. Därefter följer andra varugrupper.
GDL Transport har sedan tidigare erfarenhet av samordnade varutransporter för kommuner. Sedan några år tillbaka utför bolaget samordnad varudistribution för kommunerna Kalmar, Kristianstad och Tomelilla.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062