23948sdkhjf

Anna Johansson pratar trafiksäkerhet med ministerkollegor i EU

På tisdagen och onsdagen den här veckan - den 28-29 mars - deltar infrastrukturminister Anna Johansson på en ministerkonferens med EU:s transportministrar som hålls på Malta. Temat för konferensen är trafiksäkerhet och maritima frågor. Vid konferensen väntas deklarationer på respektive område antas.
Konferensen är den första av två ministerkonferenser under Maltas ordförandeskap i EU:s ministerråd. Det maltesiska ordförandeskapets ambition med ministerkonferensen är att den ska resultera i att två deklarationer inom dels trafiksäkerhetsområdet och dels maritima frågor antas. Deklarationerna förväntas sedan omvandlas till rådsslutsatser som kan antas vid transportrådet TTE i juni 2017.
- En väl fungerande sjöfart är viktigt för jobben och exporten i Sverige och hela Europa, säger infrastrukturminister Anna Johansson. Regeringen har nyligen infört så kallad tonnageskatt för den svenska sjöfarten för att konkurrensvillkoren ska blir mer lika de andra kustländerna i EU. Tillsammans med FN:s sjöfartsorganisation IMO har EU en mycket viktig roll i arbetet med att minska sjöfartens klimat och miljöpåverkan.
Trafiksäkerhet och sjöfartsfrågor är två högt prioriterade frågor för regeringen i arbetet med hållbara transporter. Varje år omkommer 25 000 människor i trafikolyckor i EU.
- Vägarna måste bli säkrare, säger Anna Johansson. Sverige har som nollvisionens hemland mycket att bidra med. I deklarationen som ska antas lyfts särskilt oskyddade trafikanter och möjligheter med ny teknik fram. Något som är en viktig del i regeringens nystart för nollvisionen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062