23948sdkhjf

Plastpallar mer miljövänliga än träpallar

Returpallar tillverkade av plast som används om och om igen är överlägset bättre för miljön än pallar av trä. Det framgår av en ny rapport som visar att en returpall av plast har 61 procent lägre koldioxidutsläpp än en motsvarande träpall.
Det framgår av pressinformation från Svenska Retursystem.
Svenska Retursystem har jämfört livscykelanalyserna för returpallar av plast med motsvarande pallar av trä. Jämförelsen visar att returpallarna av plast är betydligt bättre för miljön än träpallar.
- Resultatet utmanar den rådande sanningen om att förnybara råvaror alltid är ett bättre val för miljön, säger Anna Elgh, vd i Svenska Retursystem. Livscykelanalyserna visar att pallar tillverkade i slitstark plast som kan användas om och om igen under många år är bättre för miljön än pallar av trä som eldas upp efter att de använts ett fåtal gånger.
Att returpallen är bättre för miljön beror framför allt på att den har en betydligt längre livslängd, att den kan repareras och att den återvinns när den är helt uttjänt. En returpall har en beräknad livslängd på 15 år, jämfört med en träpall som håller i 1-2 år. Returpallen väger också 10 kg mindre än träpallen, vilket ger en lägre bränsleförbrukning vid transport.
Livscykelanalyserna för returpallen (Helpall grå) och för EUR-pallen är framtagna av mastersstudenter från civilingenjörsprogrammet energi-miljö-management på Linköpings Universitet, och har verifierats av RISE, Research Institutes of Sweden.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111